Devils Tower National Monument


De Devils Tower is een grote rots die ruim 386 meter boven het landschap uitsteekt.
Devils Tower is het eerste Nationale Monument in de Verenigde Staten, opengesteld op 24 september 1906 door President Theodore Roosevelt.

Er zijn diverse theorieën over het ontstaan van deze rots maar de Indiaanse Mythes zijn toch het interessantste.

Bij maarliefst 23 verschillende indiantenstammen wordt de rots als heilig beschouwd en elk verhaal is uniek. In de meeste verhalen worden reusachtige beren beschreven die met hun klauwen verantwoordelijk zijn voor de "krassen".De Lakota legende;
In de stam van de Sioux was lang geleden een moedige krijger die vaak alleen de wildernis inging om te vasten en in eenzaamheid de Grote Geest aanbad.
Op een dag nam hij zijn buffelschedel en vertrok de wildernis weer in.
Aan de voet van "Mato Tipila", na twee dagen vasten en bidden, merkte hij plotseling op dat hij op de top van deze grote rots stond.
Hij werd erg bang en wist niet hoe hij terug naar beneden kon komen.
Na het aanroepen van de Grote Geest ging hij slapen.
Toen hij wakker werd, was hij erg blij dat hij zag dat hij weer aan de voet van de rots was.Hij zag dat hij bij de ingang stond van een groot berenhol.
Ook zag hij de afdrukken van een erg grote beer.
Hij kon zien dat zijn klauwen de scheuren in de grote rots hadden gemaakt.
Zo wist hij dat de hele tijd dat hij op de top van de rots had gestaan hij eigenlijk op de top van een groot berenhol had gestaan.
 
Van toen af aan noemde zijn volk de grote hoge rots "Mato Tipila", hetgeen zoveel betekend als "de toren van de beer". Zij gingen er nog vaak naar toe om te bidden.
De buffelschedel ligt nog steeds op de top van de rots en kan je zien op het hoogste punt.

Een andere mythe is die van de Kiowa Indianen en deze mythe is wellicht nog romantischer..

De Kiowa legende;
Op een dag verbleven er een aantal Kiowas bij een stroompje in een gebied waar veel beren leefdden.
Zeven kleine meisjes speelden een eindje uit de buurt van hun nederzetting en werden achtervolgd door een aantal beren.
De meisjes renden naar hun nederzetting toe en net op het moment dat de beren ze bijna te pakken hadden, sprongen ze op en kleine rots van ongeveer één meter hoog. Een van de meisjes begon tegen de rots te bidden, "Rots, alsjeblieft, heb medelijden met ons. Rots, red ons"
De rots hoorde haar en duwde zichzelf uit de grond omhoog en tilde de meisjes zo hoger en hoger buiten bereik van de beren. De beren sprongen naar hen, bekrastte de berg, maar hun klauwen braken af en zij vielen terug naar de grond.
De rots bleef de meisjes omhoog duwen net zolang de beren naar hen sprongen.

In een heldere nacht zijn de meisjes nog steeds zichtbaar als zeven kleine sterren het sterrencluster de Pleiaden, onderdeel van het sterrenbeeld de stier.

Doordat de rots voor de oorspronkelijke indianen nog steeds als heilig geldt wordt het niet gewaardeerd dat de rots wordt beklommen.
 

Hollywood
Dat de rots ook een grote aantrekkingskracht heeft op makers van Science Fiction blijkt wel uit de films die er zijn opgenomen.
De bekendste is waarschijnlijk "Close Encounters of the Third Kind", uit 1977 van Steven Spielberg.
Deze film werd genomineerd voor maarliefst acht Academy Awards.

Een minder bekende film is "Paul", uit 2011. In deze film gaan de hoofdrol spelers naar de Devils Tower omdat daar een ruimte schip zal gaan landen.

 
fragment uit Close Encounters of the Third Kind.

Terug naar vorige pagina


:)