Terry Fox Monument

De meeste monumenten rijd je eenvoudig weg voorbij en als je wel stopt is het vaak maar even ter kennisgeving. Het Terry Fox Monument is daarop een uitzondering!

Terrance (Terry) Stanley Fox (28 juli 1958 – 28 juni 1981) was een Canadese liefdadigheidswerker, atleet en activist voor kankerbestrijding. Hij werd beroemd door zijn Marathon of Hope, een loop van de Oost naar de Westkust, om geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker. Terry Fox had door kanker een been verloren en liep tijdens de marathon of hope iedere dag 40 kilomer met een prothese.


Terry Fox tijden de Marathon of Hope


Op 1 september 1980, na 143 dagen en 5373 gelopen kilometers waren zijn longen zo sterk door de kanker aangetast dat hij zijn actie moest beëindigen. Hij bevond zich op dat moment in Thunder Bay (Ontario). In februari 1981 was zijn wens, om 1 dollar per Canadees in te zamelen, gerealiseerd. De Marathon of Hope had totaal 24,17 miljoen dollar bijeengebracht. Op 28 juni 1981 stierf hij op 22-jarige leeftijd.

Hij wordt als een van Canada's grootste helden uit de 20e eeuw beschouwd. In de hele wereld wordt er geld ingezameld voor kankeronderzoek onder de naam Terry Fox Run.

Bij dit monument, wat nagenoeg op de plaats staat waar Terry Fox zijn Marathon of hope moest beeindigen, is een klein museum volledig aan hem gewijd.

Als je bij het monument staat heb je een prachtig uitzicht over Lake Superior met op de achtergrond de Sleeping Giant. 

Terug naar vorige pagina


:)