Oatman

Het plaatsje Oatman startte zijn bestaan als een tentenkamp toen twee prospectors in 1915 er goud vonden. In minder dan een jaar groeide de bevolking tot 3500 inwoners.

De naam Oatman komt van Olive Oatman, een meisje uit Illinois, gekidnapt door (vermoedelijk) Yavapai en verplicht te werken als slavin. Ze werd later verkocht aan Mohave-indianen en door hen in het gelaat getatoeëerd volgens het gebruik van de stam. Ze werd in 1855 vrijgelaten in de buurt van Oatman. Over Olive Oatman zijn diverse boeken verschenen.

Er zit ook nog een Nederlands tintje aan Oatman. Olive Oatman stamde af van Johannes Oudtman uit Amsterdam die in 1687 naar New York emigreerden. De Naam Oudtman werd later gewijzigd in Oatman omdat dit gemakkelijk was voor de engels sprekende.


de Olive Oatman Saloon met daarop de afbeelding van Olive Oatman

Het dorpje Oatman overleefde dankzij de reizigers tussen Needles en Kingman die zich via de Route 66 verplaatsten. De route wordt lokaal Oatman Highway genoemd. Tegen 1960 was Oatman nagenoeg verlaten omdat de Interstate 40 werd aangelegd en men zo de 1113 m hoge Sitgreaves Pass tussen Oatman en Kingman kon vermijden.


Over de Sitgreaves Pass van Oatman naar Kingman via de oude Route 66

Oatman herleefde in de recente jaren door de wereldwijde interesse in Route 66 en de explosieve groei van de nabijgelegen gokstad Laughlin, die bezoeken aan Oatman promoot. Wilde burro's (kleine ezels) loopen er vrij door de straten van Oatman en bijna iedere winkel in Oatman verkoopt voer voor hen. Borden waarschuwen overal om toch voorzichtig te zijn met deze dieren. Ze stammen af van de pakezels die door de prospectors werden gebruikt en ze zijn beschermd door de federale regering. In Oatman worden allerlei evenementen georganiseerd: van bijeenkomsten van klassieke auto's tot Wild West Shootouts. Op Amerika's onafhankelijkheidsdag organiseert men een wedstrijd om een ei te koken op replica's van Route 66 borden. Inwoners van Oatman zijn trots op hun Route 66 verleden.

Terug naar vorige pagina


:)