Highway One

Highway One, ook wel Cabrillo highway genoemd, volgt de Pacifische kustlijn van Baja in het zuiden naar de top van het Olympic Schiereiland ten Noord oosten van Seattle. Eén van de mooiste stukken is de 139 mijl van Monterey naar Morro Bay in de buurt van San Luis Obispo .

John L.D. Roberts, een dokter uit New York stichtte in 1887 het dorpje Seaside op land dat hij van een oom had gekocht. Vervolgens werd hij postmaster, burgemeester, ambtenaar, landmeter en natuurlijk de lokale arts die patiënten te paard bezocht.

Roberts droomde van een weg die hem sneller van zijn huis in Monterey naar zijn patiënten zou brengen. Op een dag was er bij Point Sur een schipbreuk en was zijn medische hulp gewenst. Het kosten hem bijna vier uur om Point Sur te bereiken. Hij erkende de noodzaak van een weg en fotografeerde het land tussen San Simeon en Carmel en was daarmee de eerste landmeter die dit rotsachtige gedeelte van de kust in kaart bracht.


Viewpoint met op de achtergrond één van de 33 bruggen.


De aanleg van Highway One begon in 1919. De kosten voor de aanleg van de weg werden geraamd op 1.5 miljoen dollar. Federale fondsen werden toegekend en in 1921 keurden de kiezers van Californië extra staatsfondsen goed.

De weg werd vervolgens aangelegd door gevangenen van de San Quentin Gevangenis. Vanuit 3 tijdelijke gevangeniskampen werd begonnen met de aanleg van de weg. Eén kamp werd opgericht bij de Little Sur River, één bij Kirk Creek en later nog één bij Anderson Creek. De gevangenen kregen 35 cent per dag betaald en hun gevangenisstraf werd verlaagd in ruil voor hun harde werk.

Ruim 35 duizend kilo Dynamiet is gebruikt voor het verwijderen van graniet, marmer en zandsteen in het ruige landschap langs de kust. Het zwaarste stuk was in het 65 - mijl tussen Spruce Creek en het gebied ten noorden van San Simeon waar meer dan 10 miljoen kubieke meter rots werd weggeblazen.


Bixby Rainbow Bridge


Van de 33 bruggen die gebouwd zijn om Highway One mogelijk te maken is de Bixby Rainbow Bridge bij Big Sur de beroemdste. We kennen deze brug allemaal van diverse auto commercials. In de brug is meer dan 6600 kubieke meter beton en 600.000 kilo wapeningsstaal verwerkt. 

Als je de brug vanuit de lucht bekijkt dan lijkt de rots voor de kust op een dinosaurus. De rots heet dan ook zeer toepasselijk Dinosaur Rock


foto vanuit de lucht van Dinosaur Rock met op de achtergrond de Bixby Rainbow BridgeTerug naar vorige pagina


:)